Om de website van Eva Corsica goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Sluiten
Offerte!
  • Vakantie Corsica

Rondreizen Corsica & accommodaties Corsica

Geografie en natuur CorsicaAutorondreis Corsica
Het eiland Corsica of Corse (Frans) in de Middellandse zee, ten noorden van Sardinië, heeft een oppervlak van 8.720 km2 (ruim de helft kleiner dan Sardinië). Het heeft 1.027 km kustlijn, variërend van hagelwitte, lange zandstranden met idyllische baaien en azuurblauwe zee, tot ruige, grillige, door erosie fraai gevormde karst- en graniet rotspartijen.

Corsica ligt op 170 km van Frankrijk en 82 km van het Italiaanse vaste land in de noordelijke Middellandse Zee. Vanaf de havencitadel Bonifacio in het zuiden, is het eiland Sardinië op slechts 12,5 km goed met de ferry te bereiken. Corsica meet van noord naar zuid 183 km en de grootste breedte van west naar oost is 83 km.

Ruim 50 bergtoppen reiken tot boven de 2.000 m, de hoogste berg is Monte Cinto met 2.706 m.

Het inwonertal van het dunbevolkte Corsica is ca 305.000. De meeste inwoners wonen in de steden Ajaccio (60.000), Bastia (55.000), Porto-Vacchio (10.500). In het binnenland is de inwoners dichtheid ca 7 per km2.

De naam die Napoleon gebruikte voor zijn geboorte eiland: “ile parfumée” voert terug naar de geurige kruiden van de macchia, het Corsicaanse struikgewas, rijk aan geurige kruidenplanten met etherische oliën met hun unieke aroma, zoals munt, salie, marjolein, rozemarijn en lavendel.
Ferry en vluchten naar CorsicaBastia
Corsica is goed te bereiken per ferry vanuit het Italiaanse Genua, Livorno, Savona en van uit de Franse havens Marseille, Toulon en Nice.

Met het vliegtuig is Corsica helaas niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Nederland.
Vanuit België zijn er diverse rechtstreekse vluchten vanaf luchthaven Brussel Zaventem en vanaf luchthaven Charleroi.
Reizen op Corsica Corsica Calanques de Piana
Afgezien van de Route National zijn de wegen kronkelig en smal, vaak niet gemarkeerd door vangrails. Kruissnelheid niet hoger dan 40 km/uur. Tankstations zijn in het binnenland dun gezaaid, denk aan steeds voldoende brandstof.

Wil je een auto huren op Corsica, dan is het aan te raden om dat vooraf te regelen.

Voor motorrijders is Corsica met zijn vele hoge bergen, dalen en bochten ideaal terrein. Let op genoeg oefening om over de steile, bochtige, soms slecht geasfalteerde wegen te rijden, bij nat weer wees waakzaam. Voor onoverzichtelijke bochten: toeteren toegestaan.

Er ligt op Corsica een smalspoor treintraject, dat in ontspannen tempo door tunnels en over avontuurlijke viaducten rijdt. Ajaccio – Bastia: 4x daags, reistijd 4 uur.
Ponte-Leccia - Calvi 2x daags, ca 90 minuten.
Op het traject Calvi - L’ile-Rousse rijdt een pendeltrein van baai naar baai, die tijdens het traject van 22 km wel 21 keer stopt. Dagelijks, in de zomer 15 x per dag.
Meer informatie via Offices de Tourisme en www.train-corse.com
Bezienswaardigheden CorsicaBonifacio - Corsica
Enkele interessant hoogtepunten in Corsica:
1) Bonifacio
Citadelstad met zijn steile spectaculaire rotskliffen, waar schitterende wandelingen mogelijk zijn. De haven in de benedenstad is een gezellige plek met talrijke terrassen en restaurantjes. Vanuit de haven kun je boottochten maken.
De oude typische bovenstad met zijn vele pittoreske straatjes met unieke kleine restaurants is uniek gelegen.

2) Excursie naar prehistorie: Filitosa
Je vindt hier menhirs en prehistorische bouwwerken. Ten noorden van Propriano.
Meer informatie: www.filitosa.fr.

3) Désert des Agriates:
De woestijn van Noord-Corsica tussen Saint-Florent en L’ile de Rousse. Onbewoond natuur-steppegebied met veel macchia. Prachtig woest wandelgebied. De unieke stranden Plage de Lotto en Plage de Leccia zijn vanaf Saint-Florent per boot te bereiken: een Caraïbische idylle.

4) Napoleon cultus in Ajaccio
Straten, pleinen, musea, cafés en souvenirs, alles herinnert aan Napoleon Bonaparte. Geboortehuis is museum. In Augustus feesten rondom zijn geboortedag, exposities en parades in historische kostuums.

5) De Dolomieten van Corsica – Bavella Massief
Dit prachtige natuur- en wandelgebied (GR 20) met zijn grillige bergtoppen vormen een van de opwindendste landschappen van Corsica. Nabij de Monte Incudine is een rotsfenomeen te bewonderen en zonder klimervaring te bereiken: Trou de la Bombe, een gat in de berg van ca 9 meter hoog bij de Punta Tafonata van Parili begint bij de bron U Canone, een klein stukje voorbij de Col de Bavella in de richting van Solenzara.

6) Castellu Di Cucuruzzu, bij Levie
Deze in de prehistorie bewoonde site met het kasteel Capula is een bezoek waard. Een fijne wandeling door eiken- en kastanjebos, voeren je naar deze historische plekken, die dateren van 4.000 jaar geleden. De ruïnes van Cucuruzzu komen na een kwartier lopen in zicht, met zijn muur, haarden en binnentrap naar de bovenverdieping.

7) Calanche of Calanques
Van het stadje Piana naar Porto loopt een schitterende smalle kustweg (Corniche) langs de rood-gouden rotsen met prachtige holten (tafoni genoemd). Schitterende wandelingen mogelijk en voor automobilisten is deze D81 het mooist en indrukwekkendst bij zonsondergang.

8) Genuese bruggen in Gorges de Spelunca
Het dal van de Gorge de Spelunca ligt 10 km ten oosten van Porto op de D84 richting Col de Vergio. Een aantal eenvoudige stenen boogbruggen van nog geen 3 m breed lijken allen op elkaar. Tot in de onbegaanbare ravijnen werden systematische verbindingen aangelegd.
Taal en sociale aspecten van Corsica
Op school leren kinderen Frans spreken en schrijven, maar thuis spreken ze Corsicaans, een taal met 8 dialecten dat grote Italiaanse invloed vertoond. Geen wonder, want Genua heeft het eiland vele eeuwen in bezit gehad.

Op de vlag van Corsica siert een morenkop op een wit veld dat herinnert aan de overwinning op de Moren.
Daar gebrek aan werk op Corsica, zijn veel Corsicanen geemigreerd. De landbouw levert producten als olijven, kastanjes, druiven (wijnen) en citrusvruchten.

Corsica is rijk aan delfstoffen, albast, marmer, graniet. Kunst handwerk (artisanat) heeft weer een nieuwe groeistimulans gekregen door steun van overheid en groeiend toerisme.
Historie en archeologie van Corsica
Corsica heeft in de loop der eeuwen vele vreemde volkeren onweerstaanbaar aangetrokken: Feniciërs, Grieken, Cathagers, Romeinen, Vandalen, Oostgoten, Byzantijnen en de handelsrepublieken Pisa en Genua. Dappere weerstand boden de Corsicanen tegen deze overheersers, echter in 1768 werd Corsica Frans bezit.

Van de alleroudste beschavingen zijn dolmen, menhirs en torens blootgelegd. De vele vroegchristelijke en Romaanse kerken zijn erg in trek en worden vaak bezocht door toeristen. Uit de Genuese tijd dateren de citadellen van de stadjes en de ronde wachttorens langs de kusten.
Corsicaanse tradities, feesten, kunst, dans en muziek
Bijna alle Corsicanen zijn katholiek. Lokale tradities zijn vaak religieus.

Tips Coriscaanse evenementen:
Processies in de Paasweek onder andere in Bonifacio, Calvi, Sartène en Erbalunga.

Piana zijn schapenkaas feesten (Brocciudag),

Ajaccio –eind mei- regatta met oude zeilboten.

Calvi jazzfestival (laatste week juni).

Begin juni staat Estivoce in Pigna in het teken van Corsicaanse meerstemmige muziek. Vele koren en muziekgroepen laten u kennis maken met de authentieke cultuur van het eiland.

Een van de populairste festivals bij de Corsicanen zelf –en relatief onbekend bij buitenlandse bezoekers, is Les Musicales de Bastia dat in oktober wordt gehouden. Een festival met volkmuziek, jazz en dans.

Eind mei vindt op allerlei locaties in Ajaccio île Danse plaats.
Reisgidsen, kaarten en boeken Corsica
- Capitool reisgids Corsica
- ANWB –extra Corsica
- Rother wandelgidsen Corsica
- Trotter Corsica
- Michelin groene gids Corsica

Kijk op Corsica-info.nl voor meer informatie en om te bestellen.
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief